Tøris og pandekager over bål

Dette er absolut et forløb med masser af læring i, her kan både fysik, kemi, idræt/friluftsliv og madkundskab indgå. Forløbet kan med fordel kombineres med sæbebobleforløbet, som også er beskrevet under dette menupunkt.

Forløbet tog sin start da vi i vinteren 2014/2015 have “Simpel madlavning på bål”. Efter megen søgning og rekonstruering af  egen hukommelsen, fandt vi frem til en simpel opskrift på is, som kan varieres i det uendelige.

tørisDen store udfordring var at finde et sted der kunne levere tøris til døren og til en fornuftig pris. Vi købte det igennem Dryice4you, som leverer i to forskellige størrelse is og flere forskellige mængder. Man skal huske at bestille til levering kort før brug, da det svinder med 15-20% pr. dag, man kan f.eks. ikke bestille til en mandag. Vi lavede forsøg med 22 klasse børn med 9 kg. tøris – det passede lige.

Da tøris er – 78 C koldt, skal man passe på ikke at få forfrysninger når man arbejder med det. Vi indkøbte bomuldshandsker igennem Abena, som kan genbruges flere gange.

Tøris er fantastisk at arbejde med, man kan lave mange skægge ting med det. Tøris sublimerer, hvilket det betyder at det går direkte fra fast form til gasart, med frigivelse af C02, som er tungere end almindelig luft. Vi valgte at lave røg med og uden sæbevand, slukning af lys med “ingenting” og svævende sæbebobler. Vi har fundet rigtig meget inspiration på Fysikbasen.dk. Da vi lavede svævende sæbebobler erfarede vi, at det fungere bedst med en firkantet beholder og ikke en rund.  Ligeledes er de billigere sæbebobler ikke særlige holdbare, if. til den opskrift der ligger under dette menupunkt.

 tøris2  DSC_0217
tøris7 tøris5

Derefter brugte vi resterende tøris, sammen med fløde og andre ingredienser som resulterede i en sjov boblende is. Herefter blev der bagt pandekager på bålet – det er her friluftsdelen kom ind billedet – som blev nydt til den friske is. Bl.a. har vi fået en enkel og skøn opskrift fra vores dejlige samarbejdspartner Olaf, fra E-klassen, Næstved Ungdomsskole, den kan i se under Fjordhusets opskrifter også i denne menu.

DSC_0287 - Kopi

God fornøjelse der ude!

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/blaaflagcenter.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Medlems logind

Glemt Password?

Bliv medlem

Nulstil password
Indtast venligst din e-mail adresse. Du vil modtage et nyt password via e-mail.